fbpx

Tryggere flyktningleirer i Zambia

UNHCR | Zambia

Om Prosjektet


I november 2019 reiste Øystein og Espen til Zambia for å besøke to forskjellige flyktningleire. Hovedoppgaven med oppdraget deres var å gjennomgå avfallshåndteringssystemet i leirene Meheba og Mantapala. Ingeniørene analyserte avfallshåndtering ved markeder, helseklinikker, skoler og husholdninger.

De to bosetningene er ganske forskjellige når det gjelder avfallsproduksjon og avfallshåndtering. Ingen av bosetningene har imidlertid et avfallshåndteringssystem som oppfyller minimumsstandardene. Dette skyldes dels mangel på infrastruktur, dels mangel på et fungerende innsamlingssystem. Dermed forårsaker avfall en risiko både for miljøet og for folkehelsen i leirene og vertssamfunnene.

Meheba er eldre flyktningleir med flere markeder og en lokal økonomi. Her brukes fortsatt tradisjonelle avfallsgroper, hvor nye groper blir etablert når den forrige blir full. Da det kommer mer og mer plastavfall inn i leirene og det ikke finnes noen klare rammer for avfallsgropene, ender det med at plasten har lett for å spre seg. En annen bekymring i Meheba er de gamle forbrenningsovnene som behandler medisinsk avfall, og ubeskyttede medisinske avfallsgroper.

Mantapala er en nyere flyktningleir, og i 2019 fremdeles i nødsituasjon. Det innføres ingen ekstra penger blant bosetterne, noe som resulterer i svært små mengder avfall. Det er ennå ikke implementert noe avfallshåndteringssystem annet enn et forbrenningsanlegg som brukes på en medisinsk klinikk. Det er viktig at Mantapala får et system i gang før bruk av penger blir introdusert sommeren 2020, fordi det vil akselerere avfallsproduksjonen i bosetningen på grunn av handel og økt bruk av markeder.

Informasjon


Fakta

Lokasjon Zambia
Partner i felt UNHCR
Fagområde Gjenvinning
Tidsrom November 2019

Nedlastbar informasjon

Rapport Kommer

IUG


Ingeniører Uten Grenser er organisasjonen for ingeniører som bryr seg om verden. Vi arbeider for å dele og gjøre teknologi og ingeniørkompetanse tilgjengelig i sårbare områder.

Kontakt oss

STØTT VÅRT ARBEID


Bli Teknologivenn

Bli medlem

Gi en gave

Bli samarbeidspartner

VIPPS til 101593

Gavekonto: 1506.33.94499

HER FINNER DU OSS


Adresse:
Ingeniører Uten Grenser Norge
Dronningens gate 22
0154 Oslo
Norway

Org#: NOR 996 548 651