Hjem/Aktuelt/Innsats for jordskjelvrammede i Tyrkia/Syria

Innsats for jordskjelvrammede i Tyrkia/Syria

Takk for engasjementet for innsatsen våre dyktige kollegaer i Field Ready Turkiye (Sahaya Hazir) gjør på bakken i Sørøst-Tyrkia og Nordvest-Syria. Nedenfor oppdaterer vi jevnlig fra innsatsen med tekst og bilder.

Oppdatering 08.03.23., kl. 14.30
Behov for rullestoler
FR-T har fått henvendelser om de kan hjelpe til å fremskaffe rullestoler til mennesker som fikk disse ødelagt i jordskjelvet. Kvinnedagen ble benyttet til å levere ut rullestoler til kvinner i tre byer nær Gaziantep og i Nordvest Syria.

Ellers er en kort film om samarbeidsprosjektet vårt Waste for Warmth nå ferdig. Det er fortsatt uklart når vi kan gjenoppta ordinær drift av Waste for Warmth-prosjektet i Nordvest-Syria og Gaziantep, men vi håper og tror at det snart vil bli mulig å fortsette dette viktige arbeidet. Behovet for beskyttelse mot kulde om vinteren og varmereduksjon om sommeren er utfordringer som krever varige løsninger for de mange som lever som internt fordrevne i Nordvest-Syria. Waste for Warmth filmen finner du nederst i denne artikkelen.

Oppdatering 01.03.23., kl. 09:30
Kort status
Mandag hadde vi et nytt teams-møte med FR-T. Det er fantastisk å høre hvordan de jobber for å sette livsviktig medisinsk utstyr i stand for skadde og syke. Les mer om arbeidet med reparasjon av sykehusutstyr i Aleppo og Idlib her.

Både Field Ready Tyrkiye og vi i Ingeniører Uten Grenser er svært takknemlige for alle som har blitt med på denne ingeniørdugnaden. Det betyr mye for den konkrete innsatsen Field Ready kan gjøre for jordskjelvrammede. Særlig betydningsfullt er det for arbeidet Field Ready-teamet gjør i Nordvest-Syria, der det er svært vanskelig å få inn hjelpesendinger utenfra.

Oppdatering 24. 02.23, kl.11.00
Status #ingeniørdugnad og reparasjon av kritisk medisinsk utstyr
Ingeniørduganden har per nå sørget for at flere hundretusen kroner er gjort tilgjengelig for arbeidet på bakken. Tusen takk! Dette betyr mye for den hjelp og støtte vi sammen kan gi mennesker som står midt i de katastrofale følgene av jordkjelvet. 

Innsatsen er nå konsentrert om de hardt rammede områdene Nordvest-Syria, hvor det er svært utfordrende for internasjonale hjelpeorganisasjoner å få tilgang og lite nødhjelp har kommet frem. FR-T teamet i Nordvest-Syria har i mange år jobbet med reparasjon av kritisk medisinsk utstyr. Livsviktig utstyr som kuvøser, hjertestartere, CT-skanner m.m. var allerede før jordskjelvet i dårlig forfatning. I tett dialog med FR-T har vi nå mer oversikt over de enorme behovene. Vi vil om få dager legge ut en større oppdatering om pågående og planlagt innstats.

Oppdatering 20.02.23, kl.13:30
Rehabilitering av hjem i Nordvest-Syria
Jordskjelvet rammet hardt en allerede svært prøvet befolkning i Nordvest-Syria. Vi får melding om at alle som har mulighet gjør det de kan for å hjelpe de millioner av mennesker som er berørt. Field Ready-teamet lansert i helgen en intervensjon for å rehabilitere en rekke hus ødelagt av jordskjelvet, slik at mennesker trygt kan flytte tilbake til hjemmene sine. 

Oppdatering 16.02.23, kl.17:30
Innsatsen i Nordvest-Syria
I dag fikk vi en oppdatering fra innsatsen til teamet i Nordvest-Syria. Til vanlig er dette et lite team på to ingeniører, men teamet er nå utvidet til nærmere åtte-ti personer.

Transport og evakuering
De første dagene bidro FR-teamet i transport og evakuering av mennesker i de hardest rammede områdene som Jandereres og Afrin, Nord i Aleppo (guvernement). Og bidro videre til distribusjon av tepper og tørr-mat.

Reparasjon av medisinsk utstyr
Relativt raskt startet de opp arbeidet med å få oversikt over ødelagt medisinsk utstyr på de ulike sykehusene. De har reist rundt til flere sykehus både i Idlib og Aleppo. Noe utstyr kunne repareres umiddelbart, men det er mye medisinsk utstyr som er ødelagt. FR-Teamet er svært erfarne med reparasjon av medisinsk  utstyr under krevende forhold, så dette vil fortsette å være en viktig område for innsatsen til Syria-teamet.

Oppdatering 16.02.23, kl.11:00
Solidarity matters in disaster
I går kveld fikk vi tilsendt en video hvor organisasjonen Sened takker for hjelpen fra Field Ready-ingeniørene. I de isolerte teltene kan Sened nå fortsette sin innsats for barn og unge rammet av jordskjelvet. Sened ble etablert som en respons på den vanskelige livssituasjonen til mennesker som flyktet fra krigen i Syria, og de har store programmer både i Syria og Tyrkia rettet spesielt mot handikappede barn, deres familier og lokalsamfunnet rundt.

Vidoen fra Sened kan du se HER.

Oppdatering 15.02.23, kl.13:00
Flere bilder og status innsamling
I går kveld sendte Emad flere bilder fra teltene som nå er ferdigisolert. Teltene er nå klar till bruk for barn og unge, slik at de kan få psykososial støtte fra en lokal hjelpeorganisasjon,  i varme - både fysiske og mennesklige - omgivelser.

Ingeniørdugnaden har så langt brakt inn nærmere 200 000 kroner, noe som er helt fantastisk - og betyr mye for den innsatsen våre ingeniørkollegaer kan gjøre på bakken. Ekstra hyggelig at flere partnere og andre bedrifter i vårt nettvekr har blitt med på dugnaden. Stor takk til NITO, Multiconsult, Era Geo, Gnist og Eskelund Consulting. Behovene er enorme, både nå og i månedene framover. Vi fortsetter arbeidetet med å mobilisere bedrifter, privatpersoner og andre til denne viktige ingeniørdugnaden. Hjelp gjerne til å dele innsamlingen på sosiale medier! (#ingeniørdugnad)

Oppdatering 13.02.23, kl.12:25
Telt for psykososial støtte
For overlevende som ikke kan vende hjem og som oppholder seg i teltleire er vinterkulda stadig en stor utfordring. Mange er traumatisert etter jordskjelvet som rammet for én uke siden i dag. Field Ready teamet i Gaziantep har gjennom helgen jobbet med å lage isolasjonspaneler til spesieltelt. I disse teltene får barn og unge som er hardt rammet av jordskjelvet psykososial støtte og hjelp til å takle det de har opplevd.

Isolasjonspanelene er basert på metoden fra Waste for Warmth-prosjektet, hvor et flossmaterie laget av plastavfall brukes til å lage isolasjonsprodukter, og vil bli installert i løpet av morgendagen.

Oppdatering 10.02.23, kl.09:30
Teltleire og behov for utstyr
På morgenen i dag hadde Marianne og Nima et teamsmøte med Aya og Emad fra Field Ready. Sterkt å høre dem fortelle om status. I Gaziantep er 90% av husene tomme. De som har mulighet har dratt til andre steder i Tyrkia og myndighetene har satt opp teltleire for de mange som ikke har trygge bygninger å oppholde seg i.

I går deltok Field Ready på møte med AFAD (Innenriksdepartmentets katastrofe- og beredskapsavdeling), sammen med Røde Halvmåne. En rekke behov, løsninger og prioriteringer av disse ble diskutert. Vann og sanitære forhold i teltleirene er noe av det som må prioriteres. Field Ready er nå i gang med å finne ut hvordan de kan støtte med  verktøy og utstyr som metallkuttere. Alle butikker i Gaziantep er per nå stengt.

Flere internasjonale kampanjer er startet av Field Ready-kollegaer, for å støtte opp om innsatsen. Det var en stor glede å fortelle at det norske bidraget vokser dag for dag. Det blir satt enormt stor pris på.

Oppdatering 09.02.23, kl.17:00
Fantastisk engasjement!
Vi er svært takknemlige for at så mange IUGere og følgere på sosiale medier donerer til hjelpearbeidet. Tusen takk til hver og en av dere! Bidragene gjør en forskjell, og hver eneste krone går direkte til Field Ready sin innsats på bakken.
I dag fikk vi også en særdeles hyggelig telefon fra Marit i NITO - Norges ingeniør- og teknologorganissjon - som melder at NITO gir en donasjon på 100 000,- til innsamlingsaksjonen. Tusen takk!

Oppdatering 08.02.23, kl.15:30
Türkieye-Syria Earthquake response
På den tyrkiske siden deltar Field Ready Turkiye (FR-T) i koordinert innsats med lokale myndigheter og Røde Halvmåne. Våre kollegaer tar i bruk privatbil og har også leid en liten lastebil for å bistå. De har kjøpt inn tepper, som er livsviktig nå i kulda, og koordinerer utdeling til de mange som trenger.

Oppdatering 07.02.23, 09:30
Etterskjelv og koordinering med lokale myndigheter
Situasjonen er uoversiktlig og det er fortsatt etterskjelv. Som mange andre overnatter de av Field Ready-kollegaene våre som holder til i Gaziantep i biler, telt eller finner sikre bygg. Samtidig er de i dialog med lokale myndigheter om koordinert innsats i hjelpearbeidet.

I Syria har teamet et makerspace hvor de kan lage feltvennlig utstyr for å møte de store behovene som vil være i området i lang tid framover. Dette er først mulig når funding er på plass og den kritiske situasjonen ellers tillater.

Oppdatring 06.02.23, kl. 15:00
Field Ready Turkiye ingeniører tilstede på bakken
Våre gode kollegaer og partner i Waste for Warmth-prosjektet, Field Ready Turkiye er tilstede på bakken i Sørøst-Tyrkia og Nordvest-Syria. Med fortsatt stor usikkerhet knyttet til egen situasjon gjør de alt de kan for å bistå i hjelpearbeidet. Som hands-on ingeniører i felt, har de allerede lånt ut utstyr til hjelpearbeidet. Siste oppdatering er at White Helmets har tatt i bruk Field Ready rescue lifting airbags (luftbasert løftemekanisme utviklet for konflikt- og krigsområder) i kampen mot klokken for å redde mennesker ut fra sammenraste bygninger i Nordvest-Syria. Se utstyret brukt i Reuters reportasje fra Azaz, Syria.

Hva kan vi bidra med fra Norge?
Flere har kontaktet oss med ønske om å bidra. Og det er fantastisk. Gjennom vårt tette samarbeid med Field Ready Turkiye og deres ingeniører kan vi bidra direkte til vår partner som er lokalt tilstede med viktig kompetanse og utstyr for arbeidet i dag og tiden fremover. IUG har derfor opprettet en innsamlingsaksjon for å støtte Field Ready sitt arbeid på bakken.

Klikk på knappen for å gå til donasjonssidene:

DONER HER

 

 

 

 

Del:
Powered by Cornerstone