Hjem/Aktuelt/Inspirasjon fra København: IUG Norge besøker IUG Danmark

Inspirasjon fra København: IUG Norge besøker IUG Danmark

I midten av mai bestøkte kommunikasjonssjef Heidi Bergfald våre kolleger i Ingeniører Uden Grænser Danmark. Her får du et innblikk i erfaringene, engasjementet og det sterke nordiske samarbeidet som preget besøket.

Togturen fra Oslo til København startet tidlig 20. mai. Med nydelig kontorutsikt, et raskt lunsjstopp i Gøteborg og stabil wifi underveis, nærmet det seg arbeidsdagens slutt da jeg rullet inn på København Hovedbanegård. Men bare nesten. På IUG Danmarks kontor ventet inspirerende samtaler om humanitært ingeniørarbeid – og flotte folk klare for å dele.

IUG i Norge og i Verden
IUG eller Engineers Without Borders (EWB) er organisert som selvstendige organisasjoner i hvert enkelt land. Sammenliknet med de store humanitære organisasjonene er IUG Norge en liten organisasjon. Men når vi løfter blikket ut over egen IUG-organisasjon – så ser vi tydelig at vi er en del av en voksende internasjonal bevegelse av ingeniører og teknologer som vil bruke sin kompetanse i globalt bærekraftsarbeid.

Mye felles i Norden
IUG-organisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Norge har jevnlige møter for erfaringsdeling og styrking av vår ingeniørfaglig innsats i sårbare områder i verden. Som oftest møtes vi digitalt, men verdien av å møtes fysisk er stor. Det gir mulighet for å gå mer i dybden av innsatsområder og organisering, og ikke minst får man småpraten, historiene – og kjenne hvordan rommet fylles av energi når man snakker om ting man virkelig brenner for.

Stort engasjement i IUG Danmark
At det er et stort engasjement hos våre venner i Danmark var lett å merke. På IUG-kontoret, som ligger hos fagforeningen IDA (fagforeningen for ingeniører, cand. scient’er og it-profesjonelle), var veggene dekket av store tavler med prosjektoversikter, bilder av frivillige i felt og whitebords med idemyldring. Innimellom reiseeffekter og nyankomne Årsrapporter var syv ansatte, med generalsekretær Peter i spissen, i full sving med innspurt til Generalforsamling. Frivillige fra både grupper og styret kom innom, og stemningen bar preg av stolthet over innsatsen som skulle markeres og klar retning framover mot uløste oppgaver.

IUG Norge er en del av en voksende internasjonal bevegelse av ingeniører og teknologer som vil bruke sin kompetanse i globalt bærekraftsarbeid.

Møter og gode samtaler
Besøket startet med et møte med IUG sin generalsekretær Peter Horne Zartsdahl. Han tiltrådte i mai i 2024, og han kunne fortelle om store endringer i organisasjonen. Noe som følge av endringer i offentlig finansiering av mindre sivilsamfunnsorganisasjoner – og mye som følge av strategiske veivalg for å videreutvikle organisasjonen som ble grunnlagt i 2001, altså 10 år før vi kom i gang her i Norge.

I samtaler med prosjektrådgiverne Sofie Viborg og Pi Arnth Petersen, ble det enda tydeligere at vi har mye felles i hvordan vi jobber. Ikke minst hvordan arbeidet alltid gjennomføres i nært samarbeid med lokale partnere og på en klimasmart og bærekraftig måte. IUG Danmark har i mange år arbeidet mye i Sierra Leone, både i Freetown og i rurale områder av landet. I tillegg har de prosjekter i Togo, Kenya og Zimbabwe - og siden i fjor: Ukraina. 

Rask respons i Ukraina
I 2024 lanserte IUG Danmark "IUG Respons" - en ny innsatsmodell for rask respons ved akutte behov og krisesituasjoner. Denne måten å jobbe på har de siden i fjor sommer demonstrert tydelig gjennom flere bidrag til Ukraina, hvor frivillige har reist til Ukraina og bistått med teknisk rådgivning, forbedring av vannforsyning, energi og infrastruktur.

Fyraftensmøde med engasjerte frivillige
I forkant av sin generalforsamling var medlemmer invitert til å få noen smakebiter fra IUG Norge og vår humanitære ingeniørinnsats. Engasjementet var stort. Særlig vakte vårt arbeid med humanitær innovasjon, plasthåndtering og ikke minst innsatsen på Gaza stor interesse. Mange ville også høre mer om studentengasjement og vårt Master Med Mening-program. Med gode spørsmål fra salen, og fine prater i pausen er det åpenbart at interessen og nytten av å utveksle erfaringer og lære av hverandre er stor.

Videre styrking av nordisk samarbeid
Kontakten mellom de nordiske IUG-organisasjonene er viktig. Og vi ser fram til å fortsette dette arbeidet, både blant ansatte og frivillige. Her er digitale arrangementer en lavthengende frukt – og noe vi gjerne gjør mer av. Dette har særlig EWB Sweden vært sterke på, både ved å invitere til digitale Missing Maps – som alle kan delta på, eller slik som nordisk webinar under deres Sustainable Week tidligere i år. Opptak kan sees her: EWB TALKS: Humanitarian Engineering – a Nordic perspective

Det nordiske perspektivet er også godt ivaretatt gjennom vår styreleder Karl Ove Ingebrigtsen, som i kraft av sin rolle i styret i Engineers Without Borders – International (EWB-I), har et særlig fokus på de nordiske og de nordeuropeiske EWB-organisasjonene.

Tusen takk til alle i IUG Danmark!
Besøket i København var en påminnelse om hvor mye vi har til felles – og hvor mye vi får til sammen. Det var lett å la seg inspirere av engasjementet og kompetansen hos våre danske kolleger. Tilbake på IUG-kontoret i Norge har jeg med meg nye ideer, ny energi og enda sterkere tro på styrken i å dele og å lære av hverandre.

23.05.25, Oslo
Heidi Bergfald


Les mer om EWB/IUG-organisasjonene i Norden:
Ingeniører Uden Grænser Danmark
Engineers Without Borders Sweden
Engineers Withoyt Borders Finland

Del:
Powered by Cornerstone