Hjem/Aktuelt/FRIVILLIGBLOGG/Reisebrev fra Ghana

Reisebrev fra Ghana

Helene Bergo Nygårdsvik skriver masteroppgave i IUGs Master med Mening-program denne høsten. Hun kom nylig tilbake fra feltopphold hos Trax i Nord Ghana, og her kan du lese om hennes reise.

I månedsskifte september/oktober 2022 reise jeg, Helene Bergo Nygårdsvik, sammen med min studentmentor, Robert Martinez, til Ghana. Som deltaker i Ingeniører Uten Grenser sitt Master med Mening program fikk jeg muligheten til å samarbeide med den ikke-statlige organisasjonen (NGO) Trax Ghana. Jeg fikk dermed muligheten til å arbeide med en konkret problemstilling som utspilte seg i et utviklingsland, som jeg helt ærlig ikke hadde så mye kjennskap til fra før av. Uansett, så var dette en stor motivasjonsboost til å gripe fatt på masterskrivingen og jeg gledet meg veldig til å endelig møte Trax Ghana.  

Masteroppgave til hjelp for Trax Ghana 
Trax Ghana har en gård lokalisert i Bongo District som igjen er en av femten distrikter i the Upper East Region. Denne regionen kjennetegnes av fattigdom og et utfordrende klima som medfører at tradisjonelt jordbruk er krevende. I mai 2022 ble et drivhus satt opp på Trax Ghana gården og i juni ble de første paprikafrøene sådd. Så når jeg og Robert ankom gården ble vi møtt av et 300 m2 stort drivhus med rundt 600 paprikaplanter. Paprikaene var allerede klar for innhøsting, noe vi fikk delta på. Drivhusprosjektet er en del av et større mål om å støtte sårbare tenåringsjenter for å forhindre frafall fra utdanningen på grunn av tenåringsgraviditet. Hver lørdag deltar dermed ti tenåringsjenter i aktiviteter tilknyttet drivhuset som en del av stipendordningen til Trax Ghana. Målet med drivhusprosjektet er å selge paprikaene og skape inntekt som igjen kan støtte jentenes skolegang. Dette er et prosjekt som tydelig påvirker de tre dimensjonene for bærekraft: økonomi, sosiale forhold og klima og miljø.  

Forskningsspørsmålet for masteroppgaven ble mer spisset under datainnsamlingen i Ghana, og jeg skriver nå en oppgave om hvordan prosjektledelsesverktøy og -teknikker kan implementeres i planleggingsfasen til drivhus prosjekter i dette området. Oppgaven oppleves relevant da gården har mulighet og plass til å sette opp flere drivhustunneler i fremtiden.   

En uforglemmelig tur 
Utenom skolearbeidet fikk jeg og Robert litt tid til å være turister i området. Vi bodde på et hotell i Bolgatanga under oppholdet og benyttet de lokale tuk-tuk sjåførene for å bli kjent med området. Området er preget av et forvirrende trafikksystem, så det opplevdes som det tryggeste å sitte i et kjøretøy selv. De lokale derimot virket upreget av trafikken og signalhornene (tuting) ble flittig benyttet for å kommunisere med hverandre. Det som har satt de dypeste sporene etter turen er møtet med så mange rause, velkomne og åpne mennesker. Det var lett å komme i prat med lokalbefolkningen og jeg har bare gode opplevelser og minner med ghaneserne vi møtte. Det har vært en uforglemmelig tur, og jeg ser fram til å følge Trax Ghana og deres prosjekter videre. Krysser fingrene for en ny tur til Ghana i fremtiden! 

Helene 

 

 

Del:
Powered by Cornerstone