Jumpstarting Hope in Gaza
Kritisk situasjon for 2,2 millioner palestinere
De massive og pågående ødeleggelsene av grunnleggende infrastruktur på Gaza, gjør konsekvensene av krigføringen dramatisk for liv- og helse. Nødvendig tilførsel av vann, sanitær og hygiene (WASH) og energitjenester for 2,2 millioner palestinere i Gaza er kritisk, og trenger tiltak både på kort og lengre sikt.
- Krigshandlinger dreper og skader, men det gjør også mangelen på rent vann, strøm og forsvarlige boforhold. Uten kapasitet til å engang behandle vanlige helseutfordringer i befolkningen og uten grunnleggende infrastruktur nødvendig for å stoppe spredning av sykdomsepidemier, er situasjonen på alle måter kritisk, sier generalsekretær i IUG Marianne Nilsen Sturmair.
Samarbeidskoalisjon; Jumpstarting Hope in Gaza
Jumpstarting Hope in Gaza samler organisasjoner med bred erfaring i implementering av WASH- og energiprosjekter på Vestbredden og i Gaza. Det israelsk-palestinske partnerskapet er unikt posisjonert til å lede utplasseringen av off-grid, desentraliserte WASH- og energitiltak i Gaza sammen med en voksende koalisjon av likesinnede, kvalifiserte organisasjoner.
Tidligere i juni, deltok IUG på lansering av initiativet. Her delte sterke stemmer fra Midtøsten erfaringer fra en fastlåst situasjon med ufattelige menneskelige lidelser. Samtidig evnet arrangementet å favne håp, og forening av krefter for en miljømessig, sosial og økonomisk gjenoppbygging av Gaza. Planlegging av bærekraftig gjenoppbygging med vekt på lokale løsninger innen eksempelvis vannrensning og solenergi, er en viktig del av håpet om fred og sameksistens i regionen.
Se kort beskrivelse av initiativet her: Executive Summary - Jumpstarting Hope in Gaza
Opptak fra lanseringseventet her: Launch Event 7th of June - Jumpstarting Hope in Gaza
IUG og innsats på Gaza
- Behovene både på kort og lang sikt er enorme, og vil kreve mye av verdenssamfunnet. De store humanitære organisasjonene gjør et uvurderlig arbeid. Som del av en koalisjon av mindre organisasjoner med høy teknisk kompetanse og sterk lokal tilhørighet, ønsker vi å bidra der vi kan gjøre mest nytte, forteller Marianne Nilsen Sturmair.
IUG er ikke rigget for å sende folk til krig- og konfliktområder, og det er derfor ikke aktuelt for IUG å sende frivillige til Gaza. Fra annen teknisk- og ingeniørfaglig innsats har organisasjonen rik erfaring med at flere ting kan gjøres fra Norge. Når IUG tilslutter seg Jumpstarting Hope in Gaza, er dette fordi organisasjonens ekspertise innen grønn infrastruktur og humanitær ingeniørinnsats i lav- og mellominntektsland kan gi nytte.
- Koalisjonen av organisasjoner i initiativet besitter mye lokal kompetanse, både på det tekniske og implementering av løsningene. Der vi kan bidra fra Norge, vil vi involvere våre faggrupper og frivillige. Videre fortsetter vår nettverksbaserte innsats i form av #ingeniørdugnad for Gaza med full styrke, avslutter Marianne Nilsen Sturmair.