Hva kreves for å søke på Master med Mening?
• Veileder: studenten må ha avklart hvem som skal veilede oppgaven og veileder må godkjenne oppgaven.
• Samarbeidspartner: studenten må ha bekreftet en samarbeidspartner som hen kan skrive oppgaven i samarbeid med/for.
• Oppgave: studenten må ha en oppgave/problemstilling som er utarbeidet sammen med samarbeidspartneren.
• Sikkerhetspolicy: samarbeidspartneren må vise at den kan ivareta sikkerheten til studenten(e) og mentor.
• Budsjett: ikke et krav, men nyttig for å vise utgifter og eventuelle finansieringsplaner.
Hva kreves av en samarbeidspartner?
Se 2.2 i Retningslinjene for MmM. Partneren trenger ikke være en organisasjon/non-profit, men må følge IUGs etiske retningslinjer.
Hva kreves av oppgaven?
Oppgaven skal løse et reelt problem/dekke et reelt behov for partneren, og ta hensyn til bærekraft, miljø, budsjett og evt. vedlikehold/drift. Det kan ikke være en reproduksjon av tidligere masteroppgaver, men det er mulig å bygge på tidligere masteroppgaver. Oppgaven må være relevant nok for fagområdet til at det respektive instituttet godkjenner den.
Prosjektoppgaven før masteroppgaven er ikke noe IUG tar stilling til. Ofte brukes denne til litteraturstudie relatert til prosjektet, andre tar en mer teoritung prosjektoppgave. Det er opp til studentene selv, i samarbeid med studiestedet. Prosjektoppgaven vil ikke påvirke søknaden til MmM.
Når er søknadsfristen?
Søknadsfristen er 15.januar for gjennomføring/feltreise på høstsemesteret, og 1. september for gjennomføring/feltreise på vårsemesteret.
Hva må være helt klart innen søknadsfristen?
Veileder, samarbeidspartner, økonomi/budsjett, problemstilling, prosjektskisse og sikkerhetspolicy.
Hvor mange får skrive Master med Mening?
Hvor mange som får skrive MmM avhenger av kapasitet i form av IUG’s ressurser og økonomiske begrensninger. Det er ikke et fast antall per semester. Vi heier på alle som søker og gjør så godt vi kan for å legge til rette for at flest mulig som oppfyller kravene får skrive Master med Mening.
Hvordan kan jeg øke sjansene for å få godkjent søknaden?
Vi er på jakt etter gode oppgaver som reelt vil bistå samarbeidspartneren i deres arbeid. Når vi vurderer søknader, ser vi på mulig effekt oppgaven vil kunne ha, samt bærekraft, miljø, budsjett og eventuelle planer for kunnskapsoverføring, kapasitetsbygging, vedlikehold/drift, der relevant. Videre, ved å sikre økonomiske midler, enten fra samarbeidspartneren, en bedrift eller ekstern sponsor, kan dette bidra til at vi kan godkjenne flere oppgaver, gitt at søknaden oppfyller øvrige krav og basert på IUGs kapasitet/ressurser.
Er det en fordel å bruke en organisasjon IUG har samarbeidet med tidligere?
Dersom du samarbeider med en partner vi kjenner, forenkles noen steg i prosessen. Likevel er vi åpne for nye samarbeid, og ser på det med stor interesse ved kontakt med nye partnere. Se retningslinjene for krav rundt samarbeidspartnere.
Hva skal jeg gjøre om jeg ikke får godkjent søknaden?
Hvis søknaden ikke godkjennes, kan det være flere årsaker til det. Det vil ikke være mulig å sende inn oppdatert søknad og alle avslag er endelige. Enkelte studenter har fått ekstern støtte/hjelp fra veileder/instituttet, og oppgaven har likevel latt seg gjennomføre, da uten støtte eller tilrettelegging fra IUG, og uten stempelet «Master med Mening». Det kan være lurt å ha en “plan B”, om søknaden ikke skulle bli godkjent.
Hvordan ivaretas sikkerhet i felt?
Samarbeidspartneren er ansvarlig for å ivareta sikkerheten til studenten(e) og mentor(er) i felt, men IUG er øverste ansvarlig. Derfor stiller vi strenge krav til sikkerhet i felt og i forberedelsene før felt. IUG skriver kontrakt både med de som reiser og med samarbeidspartneren.
Samarbeidspartneren må dokumentere rutiner for sikkerheten med en sikkerhetspolicy.
Dersom vi har samarbeidet med en organisasjon tidligere, er dette en god indikator på at sikkerhetspolicyen kan bli godkjent igjen.
Enkelte ganger er det brukt feltkort eller annen dokumentasjon fra universitetet, men dette er ikke et krav fra IUG.
IUG følger UDs reiseråd og sender ikke studenter/frivillige på feltreise til områder hvor det er frarådet å reise.
Hva kreves i en sikkerhetspolicy?
En sikkerhetspolicy må adressere risikoer knyttet til arbeid i varierte og ofte uforutsigbare omgivelser, og burde inneholde (men ikke begrenset til) følgende: risikovurdering, kommunikasjon og nødkontakter, transport og logistikk, personlig sikkerhet, natur- og miljørisiko, krisehåndtering og ansvar og etterlevelse.
Hvordan finansieres en Master med Mening?
Når en student tar kontakt med mulig samarbeidspartner, skal det avklares med partneren om den har mulighet til å dekke alle utgifter for feltarbeidet, inkl. for mentor. Dette inkluderer flyreise, transport, kost og losji. Dersom samarbeidspartneren ikke kan dekke alt, må det skrives i søknaden med spesifikasjoner på hva de kan dekke. Dersom søknaden godkjennes, skal IUG ved prosjektleder og partneren diskutere hvordan utgiftene kan fordeles.
Det skal søkes til Lånekassen om midler dersom prosjektet kvalifiserer til dette. Som regel gjelder dette når feltreisen varer i minst 4 uker.
Det er også mulig å søke finansiering gjennom https://stipendportalen.no/ eller eksterne sponsorer, som bedrifter og fagforeninger. Enkelte har fått støtte via instituttet, da må veileder rådføres.
Hvordan fungerer det hvis IUG dekker utgifter?
Dersom IUG dekker utgifter, legger studenten/mentoren ut og får det refundert etter innsendt refusjonsbilag med vedlagte kvitteringer.
Hva er en IUG-mentor?
Alle MmM-studenter får en IUG-mentor, som ofte er en praktiserende ingeniør/annet yrke hvis relevant. Dette er en person som vil komplementere veilederen og bidra med sin kompetanse og erfaring innen fagfeltet. Hen vil støtte studenten(e), både før, under og etter feltarbeidet, og sørge for å kvalitetssikring. Mentoren blir rekruttert av IUG etter godkjent søknad, og er en av godene med å skrive en master gjennom IUG.
Må man ha feltreise?
Nei, men det er oppfordret hvis mulig, ettersom dette tilfører innsikt og perspektiver man ikke kan få fra Norge. Men det er ikke i alle tilfeller det er nødvendig, og det har tidligere vært studenter som har skrevet oppgaver uten feltreise.
Hvor lenge varer en feltreise?
Vanligvis 1-4 uker, avhengig av hvor man skal dra og hvilke aktiviteter som skal gjennomføres. Ved lengre reiser kan det være krav om å søke på utveksling hos internasjonal seksjon.
Må feltreisen være på samme semester som masteroppgaven?
Nei, men dette er det vanligste. Man kan reise i forbindelse med prosjektoppgaven, men da må dette tydeliggjøres i søknaden. Husk fristene for når man må søke.
Kan masteroppgaven skrives på norsk?
Nei, Master med Mening må skrives på engelsk.
Hvor tidlig kan man søke?
Det er mulig å sende inn søknad når man vil, men vær klar over at man vanligvis ikke kan søke for året etter, kun semesteret etter. F.eks. hvis man sender inn søknad 15.januar, vil den gjelde for påfølgende høstsemester, ikke vårsemesteret året etterpå. Alle søknader vil bli vurdert etter søknadsfristen har gått ut, og man vil vanligvis få svar innen 14 dager.
Spørsmål om søknadsskjema
Hvor mange søknadsskjema sendes inn?
Ett skjema, pluss prosjektskisse. For studenter som skriver i par, gjelder fortsatt ett skjema.
Hvor detaljert skal søknadsskjemaet fylles ut?
Formuleringen av problemstillingen trenger ikke være hogget i stein, men temaet for oppgaven må være klart. Svar utfyllende på alle spørsmålene, beskriv hva partneren gjør/grunnlag for arbeidet, vis sammenhengen til oppgaven, hvordan den vil bidra og hvordan det er tatt hensyn til faktorer som bærekraft, miljø og lokal forankring.
Varighet på feltreise og datoer bestemmes ofte senere, i samarbeid med partneren og mentoren.
Detaljene kan beskrives nærmere i prosjektskissen.
Skal det fylles inn både «lokal samarbeidsorganisasjon» og «norsk samarbeidsorganisasjon»?
Nei, fyll inn kun relevant rute. Om partneren er registrert både i Norge og lokalt, fyll inn begge ruter. (IUG eller universitetet er ikke norsk samarbeidsorganisasjon)
Hva menes med tidsplan?
En grov skisse for oppgaven, for eksempel «januar-februar: litteraturstudie, mars: feltreise, osv.». Dette trenger ikke være fast bestemt, men det må komme frem at studenten(e) har en plan for gjennomføring.
Hva er «arbeidstittel»?
En overordnet tittel, ikke like spesifikk som en problemstilling, men en overskrift som beskriver essensen for oppgaven.
Hva skal prosjektskissen inneholde?
Prosjektskissen går gjerne mer i detalj om masteroppgaven og kan inneholde (men ikke begrenset til): bakgrunn, forskningsspørsmål, mål og formål, metode, etiske vurderinger, forventede resultater, etc. Se f.eks. https://www.ntnu.no/studier/morg/prosjektskisse-til-masteroppgaven. Prosjektskissen skal være på 1-2 sider.
Om du har flere spørsmål, ta gjerne kontakt med: org-ntnu@iug.no