Hjem/Aktuelt/Webinarer/Koronakrisen i Kenya

Koronakrisen i Kenya

Lurer du på hvordan koronakrisen påvirker landene vi jobber i?

Koronakrisen i Kenya

I Kenya var det den 17. mai 887 bekreftede tilfeller av COVID-19, med 313 friskmeldte pasienter og 50 relaterte dødsfall. Det er for øyeblikket et landsdekkende portforbud pålagt mellom 19:00 og 05:00 til og med 6 juni, i tillegg til totalt portforbud i noen områder i Nairobi og Mombasa. Det er også innført bevegelsesbegrensninger inn og ut av  de største byene i landet – Nairobi, Kilifi, Kwale, Mandera og Mombasa – frem til 6. juni, og den 16. mai ble grensene med Tanzania og Somalia stengt.

Siden våren 2019 har Ingeniører Uten Grenser Norge samarbeidet med DeafAid Isinya og gjennomført en feltstudie om tilgang til strøm og vannforsyning til en internatskole for døve barn.  Her følger en kort oppdatering fra Deaf Aid i Kenya om en nå svært vanskelig hverdag:

Situasjonen i Kenya er vanskelig og utenfor kontroll på grunn av mangel på helsepersonell og testsett, og nå øker koronaviruset i omfang. Vi måtte stenge internatskolen og sende mer enn 70 døve barn hjem allerede 17. mars, uten å vite hva som ville skje med dem. Vi ønsket å beholde dem på skolen, men vi måtte overholde pålegget fra myndighetene om å stenge.

 

Slumområder som Kibera og Mathare, der de fleste av barna våre kommer fra, er overbefolket og har veldig dårlige levekår. Sosial distansering er praktisk talt umulig i slumområder, der nesten 100 familier deler en latrine, den eneste kilden til vann er en liten kiosk som betjener hele samfunnet, og helsetjenester er alvorlig utilstrekkelige.

 

Portforbudet som ble pålagt av regjeringen fra klokka 19 til 5 om morgenen, i tillegg til stenging av markeder, restauranter og skoler, har også påvirket familiene til våre barn. Foreldre mistet muligheten til å skaffe seg en liten jobb for dagen og har ingen inntekter eller mat, kanskje bare te til frokost, lunsj og middag. Betaler de ikke husleia blir deler av taket og døren fjernet av huseieren.

 

Vi samlet inn penger for å kjøpe mat og ansiktsmasker, som er påbudt til våre døve elver og deres familier i slumområdene, og vi klarte å hjelpe 25 av de fattigste. Vi er redde for at denne vanskelige situasjonen vil vare lenge i Kenya og det er de fattigste som lider mest. Hva vil skje med familiene våre når maten er spist opp? Det er kjent at overgrep og vold også øker i slike ekstreme situasjoner, derfor er vi veldig bekymret for våre døve elever som er hjemme.

Vi håper å gjenåpne skolen i juli som anslått av det kenyanske utdanningsdepartementet. Vi er forberedt på at våre døve elever vil slite med å ta med seg nødvendigheter som toalettsaker, betale den symbolske skoleavgiften og også transport tilbake til skolen vil være en stor utfordring. I tillegg vil trolig alle elevene være underernærte og har gått ned mye i vekt når de kommer tilbake til skolen.

Som følge av IUG-oppdraget i mars 2019, er forsyning av vann og strøm blitt betydelig bedre på internatet. DeafAid har installert gatelys drevet av solfangere i uteområder og solcellepaneler for å sikre funksjonalitet til vannpumpen. Gitt videre finansiering av prosjektet ønsker IUG å bidra til å sikre skolen en stabil vannforsyning, gjennom implementering av et vannlagringssystem bestående av tanker montert på et vanntårn. Hygiene og tilgang til vann er nå med Covid-19 blitt enda viktigere, og installering av vanntankene vil være et uunnværlige grunnlag for å etablere gode smittevernrutiner på skolen når den blir gjenåpnet.

Ingeniører Uten Grenser ønsker alle i DeafAid godt og håper skolen får gjenåpnet så snart som mulig.

 
Powered by Cornerstone