Hjem/Aktuelt/Sommertips fra IUG

Sommertips fra IUG

Sommeren 2024 kan lett bli veldig bra - særlig hvis du sjekker ut IUG sine teknologi- og bærekraftsrelevante sommertips!

TIPS #1: Sommerhits for Ingeniører  
For å hjelpe alle å komme i lett & ingeniørglad sommerstemning, har vi samlet et knippe sommerlåter, spesielt utvalgt for alle IUG’ere og støttespillere!  Noen åpenbare klassikere samt en og annen overraskelse med passe eller ganske sterk tilknytning til ingeniør- og teknologifag. Spillelisten finner du på Spotify: IUG's Sommerliste 24

TIPS #2: Artsorakel – ta med deg en biolog i lomma på tur! 
Sommeren nytes best ute! Med telefonen i lomma, kan du lett finne navn på planter, dyr og sopp du måtte møte på din vei. Alt du trenger å gjøre er å ta bilde av det du lurer på, og så forteller Artsorakelet deg hva det er. Artsorakel kan brukes som nettside eller lastes ned som app, der du vanligvis laster ned apper. 

TIPS #3: IUG-engasjement – sommer’n er en fin-fin anledning!  
Medlemmer, fastgivere og andre støttespillere: For en ung og vokseklar organisasjon, har engasjement fra dere – i mange forskjellige varianter – stor betydning! 
Her er noen muligheter: 
Tips folk rundt deg om å bli fastgiver i IUG! Les mer og del denne lenken: Bli fastgiver
Fortell om dine erfaringer eller refleksjoner rundt humanitær ingeniørinnsats - på vår frivilligblogg. Les andre blogginnlegg, og info om hvor du sender ditt eget bidrag; Frivilligblogg.
Spre ordet på Sosiale Medier 📣💚👍 Skal IUG vokse, så trenger flere å vite om IUG og vårt arbeid med grønn infrastruktur i lav- og mellominntektsland. Ved å gi en tommel-opp eller et hjerte på sosiale medier bidrar du til dette! Ellers er algoritmene ekstra glade i kommentarer og deling av poster, så gjør du det når vi ut til enda flere. Har du lyst til å lage en egen post om IUG, gjør gjerne det & husk å ‘tagge’ oss.
P.S. Vi er mest aktive på LinkedIn, men du finner oss også på Facebook og Instagram, alle steder som @iugnorge.

TIPS #4: Podcast er bra greier 
I hengekøya eller i fluktstolen, i sol eller regn – podcast er bra greier. Her får du tips til podcaster om humanitær ingeniørinnsats: 

I IUG NTNU sin egen podcastserie, ‘Bistand i senter - av IUG-studenter' finner du en bukett av spennende episoder om alt fra Master med Mening, klimaaktivisme og global plastproblematikk. Podcasten finner du her; Bistand i senter – av IUG-studenter  

I Norconsult sin podcast ‘Fremsyn’, kan du høre podcast-prat med IUG-frivillig Sigve Swensen og kommunikasjonssjef i IUG Heidi Bergfald. Podcast-episoden finner du her: Grensesprengende ingeniører/Elefanter liker ikke chilli

TIPS #5: Test familie og venner i IUG-Kahoot'en 
På hytta, på reise eller når det måtte passe; sjekk ut IUGs SommerKahoot & quiz i vei om teknologi, bærekraft og verden! (P.S. For å komme inn i IUGs SommerKahoot er det kun en som må logge seg inn, og kan deretter generere PIN-koden til andre.)

Tips #6: Bok & filmtips for store og små
Nedenfor finner du noen tips til IUG-relatert lektyre og streaming-opplevelser i sommer: 

BOK/STREAMING: Lessons in Chemistry/Leksjoner i god kjemi  – er en fortelling satt til et forskermiljø i 1960-tallets Amerika, og handler om kjemi, matlaging og sterke personligheter.Gled deg til å møte hovedpersonen Elizabeth Zott! Boka får du i de fleste bokhandlere eller på ditt nærmeste bibliotek. Boken er Bonnie Garmus debutroman, og det er nylig laget en miniserie av boken, som du kan se på AppleTV. 

STREAMING: The Greatest Night of Pop:
En januarkveld i 1985 samles musikkens største stjerner for å spille inn sangen We Are the World. Et lite stykke pophistorie, men også et innblikk i kraften i dugnad og frivillig innsats! Dokumentarfilmen kan sees på Netflix. 

BOK: Ingeniørarbeid for småtasser - anbefales på det sterkeste til de aller yngste av framtidas teknologer og ingeniører. En sommergave eller som mål for en liten tur på biblioteket?  

BOK: Den senile landmåleren 
Arto Passilina sin humoristisk reiseskildring fra de finske skoger, med en landmåler full av kampvilje og dårlig hukommelse. Du finner den både som bok og lydbok. 

BOK: Pedagogikk på lag med hjernen
Hanne Finstad, grunder av vår gode samarbeidspartner Forskerfabrikken, har skrevet om hjerneforskning og hvordan dette påvirker læring. Høyaktuelt hvis du vil ha påfyll som pedagog – eller hvis du vil lære mer om gode læringsmiljø, ikke minst innenfor de viktige STEM-fagene. Boken finner du så klart på biblioteket eller du kan kjøpe den direkte fra Forskerfabrikken sin butikk.

Tips #7: Get inspired!
IUG Norge er en del av en voksende internasjonal bevegelse, fylt av ingeniører og teknologer som bruker sin kompetanse til å gjør verden mer bærekraftig og rettferdig. Det finnes Engineers Without Borders (EWB) organisasjoner i nærmere hundre land. Gjennom samarbeidsorganet EWB International og i direkte kontakt med nasjonale EWB-organisasjoner, deler vi erfaringer, koordinerer innsats og blir inspirert i vår humanitære ingeniørinnsats.  

Møt tre av våre fantastiske søsterorganisasjoner, og få en smakebit på deres arbeid: 
EWB Sweden har i tillegg til sitt internasjonale arbeid et stort fokus på aktiviteter rundt omkring i Sverige. Blant annet inviterer de ingeniører som nylig har kommet til Sverige til arrangementer og nettverksaktiviteter for å bistå på veien inn i det svenske arbeidsmarkedet. Les mer om dette og andre lokale prosjekter fra EWB Sverige her: Shaping the engineering community. Mer om det fantastiske arbeidet til våre svenske kollegaer finner du her.

IUG Danmark har siden 2017 arbeidet med ingeniørfaglig støtte til en rekke lokalsamfunn i Sierra Leone, som er hardt rammet av klimaendringer. I samarbeid med den prisbelønte fotojournalisten Mikkel Hørlyck har de nylig laget en fotoutstilling som skildret den røffe virkeligheten befolkningen lever under i slummen i Freetown og flere landsbyer sørøst i Sierra Leone. Bildene skildrer også håpet og pågangsmotet hos en befolkning hardt rammet av klimaendringer. Se noen av bildene i denne reportasjen i Verdens Bedste Nyheter Danmark. Og bli gjerne bedre kjent med våre dyktige danske kollegaer her.

EWB UK sitt hovedfokus er den helt sentrale rollen ingeniørfaget har for å nå bærekraftsmålene, og ikke minst; hvordan denne rollen må fylles. Gjennom bevisstgjøring og skolering arbeider de for å sette «global responsibility at the heart of engineering». For å nå ut til en sektor med 5,7 millioner mennesker bare i Storbritannia, arbeider de systematisk med store programmer rettet inn mot utdanningsinstitusjoner og fagmiljøer. Les mer om dette viktige arbeidet i EWB UK sin strategi Reaching the tipping point for globally responsible engineering (2021-2030) og på EWB UK sine nettsider. 

Andre inspirasjonstips:  
The Guardian: Meet the people who'll try to fix anything Les om pensjonerte EWB-ingeniører som reparerer og deler sine ferdigher i en virksomhet som blomster en rekke steder i Storbritannia.
Verdens Beste Nyheter drives i Norge av Changemaker og PRESS – og kommer jevnlig med positive og konstruktive nyheter om utviklingen i verden. Verdt noen turer innom, både i agurksesong og i en noen ganger kanskje vel tabloid hverdag. 

 

 

Del:
Powered by Cornerstone