Hjem/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Hvordan kutte klimagassutslipp når nøden er størst? 

Hvordan kutte klimagassutslipp når nøden er størst? 

I påskeferien i fjor dukket det opp en spennende mulighet på IUG sine hjemmesider. Røde Kors ønsket å kartlegge utslippene fra sine feltsykehus for å redusere klimapåvirkningen fra nødhjelp. For meg, som både er bærekraftsansvarlig i Rambøll og frivillig i Røde Kors, bød prosjektet på den perfekte kombinasjonen av mulighet til faglig utvikling og to hjertesaker. Jeg sendte en bedende mail til sjefen, og Rambøll, en av IUG sine Gullpartnere, ville gjerne sponse prosjektet.  

Norges Røde Kors har feltsykehus som kan settes opp hvor som helst i verden på under 72 timer. Det er enormt viktig for beredskapen, og her må funksjon og sikkerhet settes først. 
Likevel - også her er det mulig å kutte klimagassutslipp! For å vite hvilke utslipp det er mulig å kutte uten å ødelegge for effektiviteten, må utslippene først kartlegges. Og nettopp det har Marie Rushfeldt og jeg jobbet med å lage en kalkulator for! 

I korte trekk har vi laget en "kalkulator" i Excel, som kan brukes til å estimere klimagassutslipp fra et feltsykehus. Hovedoppgaven var å gjøre det brukervennlig, slik at det faktisk kan brukes i forbindelse med utsendinger. Vi måtte finne riktig balanse mellom forenkling og realisme, for en av våre største utfordringer har vært mangelen på troverdig utslippsdata.  

Helseprodukter og -materiell er helt nødvendig, og det er naturlig at innkjøperne ikke har prioritert miljøprestasjon høyest. Slik har det vært lenge, rett og slett fordi Røde Kors og andre innkjøpere er presset på både kapasitet og pris. Derfor har de ikke tredjepartsgodkjent utslippsinformasjon sånn for eksempel byggeindustrien har. Sammen med Marie har vi navigert mellom ulike kilder og retningslinjer. Til slutt har vi funnet det "riktigste svaret" innenfor rammene vi hadde.  

På Digital oppdragsrapport 26. januar presenterte vi verktøyet vi har laget, og det var utrolig gøy å se interessen fra andre Røde Kors-organisasjoner og aktører. Vi krysser fingrene og håper at det tas i bruk som en del av oppdragsevaluering for alle feltsykehus fremover. Lærdommen kan bidra til redusere klimapåvirkningen samtidig som livsviktig nødhjelp fortsetter.  

Februar 2023, Ingvild Wang

Webinaret Digital Oppdragsrapport 26. januar finner du se HER.

Del:
Powered by Cornerstone