Hjem/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Drivhus gir unge jenter i Nord-Ghana mulighet til å skape seg en bedre fremtid!

Drivhus gir unge jenter i Nord-Ghana mulighet til å skape seg en bedre fremtid!

Daglig leder i IUG, Marianne Nilsen Sturmair, kom nylig tilbake fra prosjektreise i Nord Ghana. Her deltok hun på en storslått åpning av TRAX Youth Empowerment Centre i Nord Ghana. Møter med jentene som er en del av senterets drivhusprosjekt ga et sterkt vitnesbyrd om hvordan infrastruktur og humanitær ingeniørinnsats er en katalysator for positiv samfunnsutvikling.

Drivhus og mestring
Organisasjonen Trax Ghana har i mange år arbeidet for jenters rettigheter og bærekraftig jordbruksdrift i Upper East Region, et område av Ghana preget av stor fattigdom, sosiale utfordringer og vanskelige forhold for matproduksjon.

Med hjelp fra frivillige IUG-ingeniører har TRAX gjort flere utbedringer de siste årene. Ett av tiltakene er prosjektering og oppsett av et drivhus, som trolig er Nord Ghanas første og så langt eneste drivhus. Her dyrker jentene i drivhusprosjektet grønnsaker hele året; rød, grønn og oransje paprika, cherry tomater, papaya og agurker. Basert på drivhusteknologi og en fantastisk innsats fra jentene i arbeidstrening, produseres nå grønnsaker som er svært attraktive på det lokale markedet.

- Med god grunn, var jentene jeg møtte utrolig stolte av drivhuset og grønnsakene de produserte der. Overskuddet fra grønnsakssalget har gitt jentene penger til å dekke hygieneartikler, legeutgifter, mat og til og med sykler. Men det har også gitt noe mer. Jentene fortalte at dette hadde gitt dem en annen status i lokalsamfunnet, og gitt dem tro på at de kan skape seg en bedre og tryggere framtid, forteller Marianne Nilsen Sturmair.

Et senter for ung mestring og samfunnsbygging
Bakgrunnen for prosjektreisen, var den høytidelig åpning av et nytt bygg til Trax Ghana. Bygget som IUG har hjulpet til med, har fått navnet Trax Youth Empowerment and Community Centre.

At dette senteret har en stor betydning i regionen var tydelig, ikke minst kom dette til uttrykk i den store interessen fra lokale medier, samt flotte hilsener og taler i anledning åpningen. På talerlisten sto blant annet flere disktrikssjefer, Queen Mother of Boa Traditional Area og ambassadør Ingrid Mollestad ved den norske ambassaden i Accra.

- Det Trax gjør for både ungdommen og hele lokalsamfunnet er dypt imponerende. Samarbeidet med Trax viser med all tydelighet den enkle sammenhengen mellom infrastruktur og positiv samfunnsutvikling. Og vi er svært glade for at våre ingeniørfaglige bidrag er med å utløse gode krefter, og på den måten er med å gjøre en forskjell i unge jenters liv på landsbygda i Nord Ghana, sier Marianne Nilsen Sturmair.

Videre samarbeid
IUG fortsetter sin ingeniørfaglige støtte til Trax og deres Youth Empowerment Centre. Trax har flere behov som kan avhjelpes med innsats fra frivillige IUG’ere, men det er også behov for teknisk utstyr for å få disse løsningene på plass. I den anledning har IUG opprettet en julekampanje; LYS til JUL – gi en gave til unge i Nord Ghana. Inntektene fra årets julekampanje går til finansiering av solcellepaneler til det nye senteret. På denne måten kan senteret og tilbudet til ungdommen sikres stabil strøm – og ikke være avhengig av dyr strøm fra et ustabilt og fossilbasert nett.

_________________________________________________________________________________ 

Pressemelding, 29.11.23.: For ytterligere kommentarer/mer info, kontakt: 
Marianne Nilsen Sturmair, daglig leder,  marianne@iug.no, 92 22 89 22 
Heidi H. Bergfald, kommunikasjonssjef, heidi@iug.no, 48 03 05 59 

Del:
Powered by Cornerstone