Hjem/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Hvordan Ingeniører Uten Grenser vil bedre verden, et prosjekt om gangen

Hvordan Ingeniører Uten Grenser vil bedre verden, et prosjekt om gangen

I skyggen av sin mer kjente navnebror, Leger Uten Grenser, har en mindre, men til tider like viktig organisasjon vokst frem. For selv om nødhjelp helt klart er livsviktig, er også kunnskapen ingeniører har en svært viktig komponent. For eksempel, hvordan setter man opp et drivhus i Ghana? Eller avfallshåndteringsløsninger i Somalia? Dette er spørsmål som Ingeniører Uten Grenser kan svare på.

Altfor mange mennesker lever i dag uten tilgang til grunnleggende ting som rent vann, energi, avfallshåndteringsløsninger og annen infrastruktur. Ingeniører Uten Grenser (IUG) er en organisasjon av ingeniører og teknologer som jobber med å bygge grønn infrastruktur i lav- og mellominntektsland. Deres konkrete innsats er rettet mot å nå bærekraftsmålene, som inkluderer tilgang til strøm, drikkevann og infrastruktur, noe som igjen påvirker andre viktige mål som god utdanning, helse og likestilling. Gjennom 2023 hadde Ingeniører Uten Grenser humanitær ingeniørinnsats i 22 oppdrag i 7 land. 

– Vi er en organisasjon som jobber veldig "hands on" for å bidra i et globalt bærekraftsarbeid 
                                        Heidi Hovland Bergfald, kommunikasjonssjef i IUG. 

Oppstart i Trondheim, men finnes i 100 land 
Organisasjonen ble startet av engasjerte ingeniører og studenter ved NTNU i Trondheim i 2010. Disse hadde reist rundt i verden og sett utfordringene på nært hold. De innså at de hadde kompetansen til å gjøre noe med disse utfordringene. Etter forberedelsesarbeid og etablering av et interimsstyre, ble Ingeniører Uten Grenser etablert som en medlemsorganisasjon i februar 2011 med mål om å gjøre verden litt bedre. I dag er de en del av et globalt nettverk av Ingeniører Uten Grenser, som finnes i mer enn 100 land. 

– Vi er heldige, fordi selv om vi samarbeider og deler erfaringer med Ingeniører Uten Grenser internasjonalt, er vi ikke toppstyrte, eller en stor internasjonal organisasjon. Vi har mye frihet, kommenterer Bergfald. 

Arbeidstrening og drivhus for unge jenter 
IUG har gjennomført en rekke prosjekter med stor betydning. Et av de tidlige prosjektene var i samarbeid med Trax Ghana, en organisasjon som driver et arbeidstreningssenter og et ungdomsopplæringssenter i Nord-Ghana. Her har IUG bidratt med både strøm og vann, samt prosjektert og bidratt til byggingen av et fysisk bygg som fungerer som hjertet i senterets arbeid. Prosjektet fokuserer spesielt på unge jenter, som i denne regionen rett og slett har vanskelige kår. Det er stadig flere barneekteskap og tenåringsgraviditeter, slik at skolegangen ofte blir avbrutt. Dette prosjektet er i en fattig del av Afrika, hvor det er stor ørkenspredning, og klimaendringer som går utover matproduksjonen. I slike rurale strøk er familier helt avhengig av det de dyrker. I Trax Ghana-prosjektet får unge jenter arbeidstrening, støtte til skolegang, samt tilgang til et bibliotek og en PC-lab. I tillegg har IUG prosjektert og bygget et drivhus, det første i Nord-Ghana, som gir ungdommene mulighet til å dyrke vekster som ellers ikke er tilgjengelige på det lokale markedet. 

– Det gir jentene muligheten til å bli rollemodeller, oppnå mål, få arbeidslivserfaring, og tilgang til produkter som vanligvis ikke er tilgjengelige. Dette prosjektet viser tydelig hvordan vi ved hjelp av teknologi, - i dette tilfellet drivhusteknologi - sammen med nødvendige ressurser som strøm, kan bidra til å utløse positive krefter. 

Et annet betydningsfullt prosjekt er i flyktningleirene i ørkenen i Algerie, hvor IUG sammen med Strømmestiftelsen og andre organisasjoner har gjennomført mulighetsstudier for et stort avfallshåndteringsanlegg. I flyktningleiren er det et enormt forsøplingsproblem. Prosjektet innebærer da å finne løsninger for håndtering av plastavfall, noe som skaper arbeidsplasser og forbedrer livskvaliteten for beboerne. IUG jobber også med større internasjonale organisasjoner som Røde Kors og FNs Høykommissariat for flyktninger. De leverer spesialisert kompetanse som mulighetsstudier, klimaregnskap og forslag til bærekraftige tiltak for akutt responssykehus. 

Missing Maps - lavterskelinnsats 
Ikke alle aktiviteter trenger å ta mange måneder med fullstendig fokus og lengre feltreiser til andre land. Bergfald forteller at så lenge du har internettforbindelse og PC kan du hjelpe til.
– Dette er noe vi kaller lavterskel humanitær ingeniørinnsats. Missing Maps er en aktivitet som alle kan delta i, så lenge man har en PC og internettforbindelse. Det handler om at ikke alle områder i verden er kartlagt. I Norge kan vi bruke Google Maps for å se hva naboen griller om sommeren, men i mange fattige deler av verden er det store områder uten kartdata. Når man zoomer inn, ser man ingen elver, veier eller hus, selv om man vet at det bor mennesker der, fortsetter Bergfald. 

Mangelen på kart gjør det vanskelig å drive samfunnsutvikling, og ved naturkatastrofer som flom, jordskjelv, eller epidemier, blir det svært utfordrende for hjelpeorganisasjoner som Leger Uten Grenser og Røde Kors å planlegge effektiv hjelp. Derfor bidrar IUG til en internasjonal kartdugnad. Ved å bruke satellittbilder og programvaren Open Street Map, kan man zoome inn på kartbilder, identifisere hus, elver og veier, og merke dem av på kartet via sin egen PC. 

Denne innsatsen gjør det mulig å oppdatere kartene over viktige områder i verden, noe som er nyttig i seg selv, men spesielt viktig ved akutte katastrofer, som dessverre blir mer vanlige. – Vi i Norge, spesielt ingeniører, har tatt en aktiv rolle i å fasilitere denne dugnaden. Mange av våre medlemmer arrangerer slike kartleggingsaktiviteter, ofte i samarbeid med partnere, og det blir gjerne gjort til en hyggelig ansattaktivitet med pizza, sier Bergfald. 

Samarbeid med næringslivet 
Samarbeidet med næringslivet er en bærebjelke i IUGs arbeid. Strategiske partnerskap med selskaper som Linde Gas AS gjør det mulig for IUG å få tilgang til den kompetansen og ressursene de trenger for å gjennomføre sine prosjekter. De strategiske partnerne vet ofte bedre enn IUG selv hva slags kompetanse deres ansatte har, og kan derfor bidra til å finne de riktige personene til de ulike oppdragene. 

IUGs frivillige er ofte ingeniører og teknologer som jobber i næringslivet eller offentlig sektor. Disse frivillige bruker sin unike kompetanse i IUGs prosjekter, og deres arbeidsgivere støtter dem aktivt i dette engasjementet. Dette samarbeidet mellom humanitært arbeid og næringslivet er avgjørende for IUGs suksess. 

Har din bedrift et ønske om å bidra? Les mer om hvordan her

Denne saken er skrevet av Linde Gas, i anledning inngått partnerskap med Ingeniører Uten Grenser. Saken er først publisert i deres kanaler og gjengis med tillatelse.

Del:
Powered by Cornerstone