Hjem/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Oppdateringer #ingeniørdugnad for Gaza

Oppdateringer #ingeniørdugnad for Gaza

Her finner du oppdateringer om hva #ingeniørdugnad og innsatsen på bakken i Gaza har bidratt til. I samarbeid med Field Ready Turkiye og vårt nettverk av ingeniører og humanitære aktører i Gaza, kan vi hjelpe noen av alle de som lever midt i krigens grusomheter.

STØTT INNSATSEN - BLI MED PÅ #ingeniørdugnad for Gaza

19.11.24 Oppdatering Nord i Gaza
Den første innsatsen i #ingeniørdugnad var for å sikre drikkevann, ved å rehabilitere et solcelledrevet vannsystem nord for Gaza by. Siste oppdatering derfra er at ingeniørene har måttet forlate området, og det er uklart om brønnen/solcelleanlegget fremdeles fungerer etter svært kraftig bombing.

08.11.24: Lys på bakken i Nuseirat
Vi mottar lydmelding fra bakken i Nuseirat om at flere tusen mennesker bruker strøm til grunnleggende behov fra solcellepanelene som ble innstallert tidligere i år. Panelene gir også strøm til en helseklinikk satt opp i et telt. Teltet fungerer som en klinikk for akutt tannbehandling, og bemannes av tre frivillige tannleger som behandler rundt 25 pasienter om dagen. 

Under krig stiger kostnadene på absolutt alt og det er vanskelig å få tak i nødvendig utstyr. Gitt midler håper vi å kunne støtte en utvidelse av det eksisterende anlegget.   

15.10.24: Enorme behov
Mangel på tilgang til drikkevann er kritisk over hele Gaza stripen. IUG og partnere jobber med å utforme et solcelledrevent vannforsyningsinitiativ for den akutte vannmangelen i Deir al-Balah, et område med en stor befolkning av internflyktninger, som vil gi tilgang til livsviktige vannressurser for omlag 2000 mennesker. 

02.09.24: Gaza Innovation Hub operasjonell
I Deir al-Balah er Gaza Innovation Hub nå i drift. Med gode partnere har #ingeniørdugnad sørget for et fullt utstyrt arbeidssted med nødvendig logistikk og infrastruktur på plass for å hjelpe unge mennesker som har mistet sine inntekter på grunn av krigen. Kreativiteten og viljen til å etablere en nødvendig normalitet i krigens grusomheter, er imponerende. Per i dag er det 48 frilansere som nå har en arbeidsplass hvor de kan utføre oppdrag og skape inntekter til seg og sin familie. Det foreligger planer om å utvide til 70 personer. Videre utvidelse fordrer flere tilgjengelige midler.

Les mer i rapporten: Gaza Innovation Hub - strengthening entrepreneurial resilience

27.06.24: Gaza Innovation Hub – arbeidssted for freelansere og entreprenører
I Deir al-Balah, sør for Gaza by – har #ingeniørdugnad i samarbeid med SEED satt opp solscellepaneler for å sikre elektrisitet og internett-tilgang til et arbeidssted for freelansere og entreprenører. I tillegg har vi sørget for essesensielt utstyr slik som PCer, kameraer m.m. Dette initiativet gjør det mulig for freelansere og entreprenører å fortsette sitt arbeid. Til tross for svært vanskelige forhold kan grafiske designere, regnskapsførere, oversettere og andre yrkesgrupper tjene til livsopphold med arbeid for internasjonale selskaper.

I en situasjon hvor landet ditt er herjet av krig og de humanitære behovene er enorme – er det å opprettholde normale og sentrale samfunnssunksjoner nærmest en umulighet. Denne innsatsen har som mål å styrke enkeltpersoner slik at de kan forsørge seg selv og sine familier, og fremme motstandskraft og økonomisk stabilitet i samfunnet.

Du kan se mer fra denne og andre innsatser fra #ingeniørdugnad på vår Instagram - Gaza

24.06.24: Solar lifeline in Gaza - solcellepaneler er nå installert, som gir strøm til nye kjølskap for oppbevaring av medisiner og lademuligheter for rundt 500 mennesker. Takk til alle som bidrar i #ingeniørdugnad for Gaza og for at vi sammen kan gi lys i mørket.

 

 

 

 

 

 

 

31.05.24: Elektrisitet for kjøling av diabetes-medisin.
Arbeidet i Rafah er foreløpig på vent, men vi planlegger nå en ny innsats sentralt på Gazastripen, sammen med ingeniørene som installerte solcelledrevne vannsystemer i vår første innsats. Grunnet nylige angrep i området nær Nuseirat camp, er det et stort behov for å sikre forsvarlig oppbevaring av medisin. De planlegger å sette opp et solcelle-system, som kan gi strøm til kjøleskap for oppbevaring av insulin. Medisin til rundt 80 personer trenger kjølig oppbevaring. I tillegg vil det dekke basis elektrisitet som lys om natten, lading av mobiltelefoner m.m. til ca 500 mennesker.

30.05.24: Det varmer med alle bidrag som kommer inn fra privatpersoner, Spleis fra #tech-folk for fred-markeringen, og flere selskaper og virksomheter. Tusen takk Sammen kan vi være med å sørge for elektrisitet og vann, for å hjelpe noen av alle de som trenger det på Gaza nå.

22.05.24: Den humanitære situasjonen i Gaza er kritisk. Så langt er nær 36 000 drept, hvorav 70 % er kvinner og barn. Invasjonen av Rafah har nå fordrevet over 900 000 mennesker som er tvunget inn i improviserte husly med utilstrekkelige forsyninger. Humanitær bistand fra organisasjoner møter store vanskeligheter, og mennesker sliter med å sikre sine levebrød.

I denne utrolig vanskelige situasjonen jobber vi, sammen med Field Ready Türkiye og SEED, for å sikre levebrød for noen av de berørte gjennom å etablere et felles arbeidssted for frilansere. Vi er fremdeles i forberedelsesfasen og gjør vårt beste for å starte så snart tiden tillater.

02.05.24: Ingeniører Uten Grenser har tilsluttet seg kampanjen ‘Tech-folk for fred i Gaza’, og generalsekretær Marianne Nilsen Sturmair, vil holde appell under en markering på Eidsvolls plass 7. mai, kl. 15:30-16:30. Vi oppfordrer alle som kan til å delta på denne markeringen! Initiativet kommer fra ansatte i tech-bransjen som i likhet med ‘Lederopprop for menneskerettigheter’ og kampanjen #ikkekontroversielt, tar til orde for at flere samfunnsaktører må bruke sin stemme. 
Se mer om markeringen på Eidsvolls plass, 7. mai, kl. 15:30-16:30

29.04.24: Vi utarbeider nå en innsats for å støtte unge mennesker som før krigen har jobbet 'remote' og hatt inntekter fra sine digitale oppdrag. Gjennom å etablere et felles arbeidssted, utstyrt med grunnleggende utstyr, strøm fra solcallepaneler og internet-tilgang, kan vi være med å gjenopprette inntektskilder for frilansere som nå befinner seg i Rafah. 

26.04.24: Vi får bekreftet at installerte solcellepaneler i Rafah fungerer bra og gir stabil strøm til internfordrevne. 

24.04.24: Under årets Generalforsamling i IUG, fikk vi en meget hyggelig nyhet fra vår gode partner NITO. NITO støtter innsatsen med 100 000,- ! 
- Ingeniørdugnad handler om å dekke helt grunnleggende behov, som tilgang til drikkevann og strøm. For NITO er det å støtte ingeniørfag og teknologi som skaper positiv samfunnsutvikling, selve kjernen i vårt arbeid. Med initiativet fra Ingeniører Uten Grenser kan vi nå bidra til vannsystemer og solcellepaneler som hjelper en hardt rammet sivilbefolkning i Gaza. NITO støtter ingeniørdugnaden og oppfordrer samtidig vårt nettverk til å ta del i denne konkrete innsatsen, sier president i NITO Trond Markussen. 

19.04.24: Viktig innsats for å skaffe strøm i en av de mange provisoriske flyktningeleirene i Rafah er nå ferdigstilt. Video fra montering av solcellepanel og strømledninger for lys og lading av mobiltelefoner finner dere i denne linken. Det er imponerende hva de får til på bakken i Gaza nå, under ekstremt vanskelige forhold og med svært begrenset tilgang og muligheter for å skaffe utstyr. Midlene vi samler inn her i Norge bidrar til at vi sammen kan få det til. Varm takk for all støtte til #ingeniørdugnad. 

18.04.2024: Vi får tilbakemelding om at den rehabiliterte brønnen fungerer bra, og at den nå gir drikkevann til enda flere mennesker etter at flere internflyktninger har vendt tilbake til Nord Gaza.

15.04.2024: Gledelig nyhet! Solenergiklyngen donerer honorar og oppfordrer alle som er med på Solenergikonferansen til å støtte #ingeniørdugnad for Gaza.

08.04.2024: Omlag halvparten av Gaza's befolkning har blitt fordrevet til Rafah, et område som allerede før krigen var tett befolket. Emad, direktør i Field Ready Turkiye, bekrefter på telefon i dag at initiativet for å innstallere solcellepaneler og sikre strøm til flere av flyktningene i Rafah er i gangsatt.

08.04.2024: Multiconsult donerer 100 000,- til #ingenørdugnad for Gaza, og oppfordrer samtidig alle til å bidra i dette viktige arbeidet. Tusen hjertelig takk! Dette betyr mye for hva vi sammen kan få gjort av konkret innsats for å hjelpe mennesker som nå mangler det aller mest livsnødvendige.

04.04.2024: Vi har jevnlig kontakt med våre ingeniørkollegaer, og avhengig av utstyr som er mulig å fremskaffe, vil solcelledrevne vannsystemer og strøm til annen viktig bruk prioriteres. Andre delmål for denne konkrete innsatsen er å sikre rundt 500 mennesker i en provisorisk flyktningeleir i Rafah strøm i telt og husly for lys i mørket, samt lademuligheter for mobiltelefoner.

01.04.2024: Det livsviktige arbeidet med å rehabilitere brønn er ferdigstilt, og mer enn 500 familier nord i Gaza by har nå fått rent vann ❤️

29.03.2024Nabolagskomiteen har fått tak i nødvendig utstyr og startet på jobben med å reparere brønn og installere solcellepaneler for å pumpe vannet. Forholdene er svært vanskelige og i en krigssone er det en utfordring å bevege seg på taket, men målet er å ferdigstille arbeidet så snart som mulig og innen de nærmeste dagene.

21.03.2024: På under 24 timer har donasjoner fra privatpersoner gitt over 12 000 kroner. (Vilt bra!) Første donasjon fra bedrifter/virksomheter tikker inn: Tekna støtter #ingeniørdugnad for Gaza med kr 16 000,- siden vi i dag har bikket 16 000 studenter som er fremtiden til Tekna og vi vil være med å bygge fremtiden i Gaza.

20.03.2024: Oppstart av #ingeniørdugnad for Gaza

19.03.2024: Vår gode samarbeidspartner Field Ready Turkiye (FR-T) er, gjennom sitt ingeniørnettverk i kontakt med en nabolagskomite (Community comittee) nord i Gaza by. Nabolagskomiteen er et uformelt organ som består av både folk hjemmehørende i området og internflyktninger. De spiller en avgjørende rolle for å fasilitere samarbeid og få på plass effektive og inkluderende løsninger på den kritiske vannmangelen.

FR-T og den lokale komiteen melder at det fremdeles er mulig å få tak i noe utstyr lokalt for å reparere brønner som er ødelagt og installere vannpumpesystemer drevet av solceller. Kompetansen til reparasjon og installasjon finnes lokalt, og FR-T vil bistå når støtte trengs.

Første delmål for denne konkrete innsatsen er å sikre rundt 3000 mennesker tilgang til rent drikkevann.

Samarbeid i ingeniørnettverk – Gaza/Tyrkia/Norge
Ingeniører Uten Grenser har i flere år samarbeidet med de dyktige ingeniørene i Field Ready Turkiye (FR-T). Deres ekspertiseområde er ingeniørfaglige løsninger for reparasjon og langsiktig forbedringer av infrastruktur i krigs- og katastrofeområder. Vi samarbeider med FR-T i innovasjonsprosjektene Waste for Warmth. og Safe Drinking Water in Northwest Syria. Når FR-T i nært samarbeid med lokale på Gaza har funnet muligheter til å hjelpe, så blir IUG Norge med på dette. Vi inviterer nå alle som kan til å være med på #ingeniørdugnad for Gaza.

Del:
Powered by Cornerstone