Hjem/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Oppdateringer #ingeniørdugnad for Gaza

Oppdateringer #ingeniørdugnad for Gaza

Sist oppdatert 27/6: Her finner du jevnlige oppdateringer fra #ingeniørdugnad og innsatsen på bakken i Gaza. I samarbeid med Field Ready Turkiye og vårt nettverk av ingeniører og humanitære aktører i Gaza, kan vi hjelpe noen av alle de som lever midt i krigens grusomheter. Nedenfor kan du lese korte oppdateringer og få mer info om hvorfor, hvordan og hva #ingeniørdugnad bidrar til.

STØTT INNSATSEN - BLI MED PÅ #ingeniørdugnad for Gaza

27.06.24: Gaza Innovation Hub – arbeidssted for freelansere og entreprenører
I Deir al-Balah, sør for Gaza by – har #ingeniørdugnad i samarbeid med SEED satt opp solscellepaneler for å sikre elektrisitet og internett-tilgang til et arbeidssted for freelansere og entreprenører. I tillegg har vi sørget for essesensielt utstyr slik som PCer, kameraer m.m. Dette initiativet gjør det mulig for freelansere og entreprenører å fortsette sitt arbeid. Til tross for svært vanskelige forhold kan grafiske designere, regnskapsførere, oversettere og andre yrkesgrupper tjene til livsopphold med arbeid for internasjonale selskaper.

I en situasjon hvor landet ditt er herjet av krig og de humanitære behovene er enorme – er det å opprettholde normale og sentrale samfunnssunksjoner nærmest en umulighet. Denne innsatsen har som mål å styrke enkeltpersoner slik at de kan forsørge seg selv og sine familier, og fremme motstandskraft og økonomisk stabilitet i samfunnet.

Du kan se mer fra denne og andre innsatser fra #ingeniørdugnad på vår Instagram - Gaza

24.06.24: Solar lifeline in Gaza - solcellepaneler er nå installert, som gir strøm til nye kjølskap for oppbevaring av medisiner og lademuligheter for rundt 500 mennesker. Takk til alle som bidrar i #ingeniørdugnad for Gaza og for at vi sammen kan gi lys i mørket.

 

 

 

 

 

 

 

31.05.24: Elektrisitet for kjøling av diabetes-medisin.
Arbeidet i Rafah er foreløpig på vent, men vi planlegger nå en ny innsats sør i Gaza sammen med ingeniørene som installerte solcelledrevne vannsystemer i vår første innsats. Grunnet nylige angrep i området nær Nuseirat camp, er det et stort behov for å sikre forsvarlig oppbevaring av medisin. De planlegger å sette opp et solcelle-system, som kan gi strøm til kjøleskap for oppbevaring av insulin. Medisin til rundt 80 personer trenger kjølig oppbevaring. I tillegg vil det dekke basis elektrisitet som lys om natten, lading av mobiltelefoner m.m. til ca 500 mennesker.

30.05.24: Det varmer med alle bidrag som kommer inn fra privatpersoner, Spleis fra #tech-folk for fred-markeringen, og flere selskaper og virksomheter. Tusen takk Sammen kan vi være med å sørge for elektrisitet og vann, for å hjelpe noen av alle de som trenger det på Gaza nå.

22.05.24: Den humanitære situasjonen i Gaza er kritisk. Så langt er nær 36 000 drept, hvorav 70 % er kvinner og barn. Invasjonen av Rafah har nå fordrevet over 900 000 mennesker som er tvunget inn i improviserte husly med utilstrekkelige forsyninger. Humanitær bistand fra organisasjoner møter store vanskeligheter, og mennesker sliter med å sikre sine levebrød.

I denne utrolig vanskelige situasjonen jobber vi, sammen med Field Ready Türkiye og SEED, for å sikre levebrød for noen av de berørte gjennom å etablere et felles arbeidssted for frilansere. Vi er fremdeles i forberedelsesfasen og gjør vårt beste for å starte så snart tiden tillater.

02.05.24: Ingeniører Uten Grenser har tilsluttet seg kampanjen ‘Tech-folk for fred i Gaza’, og generalsekretær Marianne Nilsen Sturmair, vil holde appell under en markering på Eidsvolls plass 7. mai, kl. 15:30-16:30. Vi oppfordrer alle som kan til å delta på denne markeringen! Initiativet kommer fra ansatte i tech-bransjen som i likhet med ‘Lederopprop for menneskerettigheter’ og kampanjen #ikkekontroversielt, tar til orde for at flere samfunnsaktører må bruke sin stemme. 
Se mer om markeringen på Eidsvolls plass, 7. mai, kl. 15:30-16:30

29.04.24: Vi utarbeider nå en innsats for å støtte unge mennesker som før krigen har jobbet 'remote' og hatt inntekter fra sine digitale oppdrag. Gjennom å etablere et felles arbeidssted, utstyrt med grunnleggende utstyr, strøm fra solcallepaneler og internet-tilgang, kan vi være med å gjenopprette inntektskilder for frilansere som nå befinner seg i Rafah. 

26.04.24: Vi får bekreftet at installerte solcellepaneler i Rafah fungerer bra og gir stabil strøm til internfordrevne. 

24.04.24: Under årets Generalforsamling i IUG, fikk vi en meget hyggelig nyhet fra vår gode partner NITO. NITO støtter innsatsen med 100 000,- ! 
- Ingeniørdugnad handler om å dekke helt grunnleggende behov, som tilgang til drikkevann og strøm. For NITO er det å støtte ingeniørfag og teknologi som skaper positiv samfunnsutvikling, selve kjernen i vårt arbeid. Med initiativet fra Ingeniører Uten Grenser kan vi nå bidra til vannsystemer og solcellepaneler som hjelper en hardt rammet sivilbefolkning i Gaza. NITO støtter ingeniørdugnaden og oppfordrer samtidig vårt nettverk til å ta del i denne konkrete innsatsen, sier president i NITO Trond Markussen. 

19.04.24: Viktig innsats for å skaffe strøm i en av de mange provisoriske flyktningeleirene i Rafah er nå ferdigstilt. Video fra montering av solcellepanel og strømledninger for lys og lading av mobiltelefoner finner dere i denne linken. Det er imponerende hva de får til på bakken i Gaza nå, under ekstremt vanskelige forhold og med svært begrenset tilgang og muligheter for å skaffe utstyr. Midlene vi samler inn her i Norge bidrar til at vi sammen kan få det til. Varm takk for all støtte til #ingeniørdugnad. 

18.04.2024: Vi får tilbakemelding om at den rehabiliterte brønnen fungerer bra, og at den nå gir drikkevann til enda flere mennesker etter at flere internflyktninger har vendt tilbake til Nord Gaza.

15.04.2024: Gledelig nyhet! Solenergiklyngen donerer honorar og oppfordrer alle som er med på Solenergikonferansen til å støtte #ingeniørdugnad for Gaza.

08.04.2024: Omlag halvparten av Gaza's befolkning har blitt fordrevet til Rafah, et område som allerede før krigen var tett befolket. Emad, direktør i Field Ready Turkiye, bekrefter på telefon i dag at initiativet for å innstallere solcellepaneler og sikre strøm til flere av flyktningene i Rafah er i gangsatt.

08.04.2024: Multiconsult donerer 100 000,- til #ingenørdugnad for Gaza, og oppfordrer samtidig alle til å bidra i dette viktige arbeidet. Tusen hjertelig takk! Dette betyr mye for hva vi sammen kan få gjort av konkret innsats for å hjelpe mennesker som nå mangler det aller mest livsnødvendige.

04.04.2024: Vi har jevnlig kontakt med våre ingeniørkollegaer, og avhengig av utstyr som er mulig å fremskaffe, vil solcelledrevne vannsystemer og strøm til annen viktig bruk prioriteres. Andre delmål for denne konkrete innsatsen er å sikre rundt 500 mennesker i en provisorisk flyktningeleir i Rafah strøm i telt og husly for lys i mørket, samt lademuligheter for mobiltelefoner.

01.04.2024: Det livsviktige arbeidet med å rehabilitere brønn er ferdigstilt, og mer enn 500 familier nord i Gaza by har nå fått rent vann ❤️

29.03.2024Nabolagskomiteen har fått tak i nødvendig utstyr og startet på jobben med å reparere brønn og installere solcellepaneler for å pumpe vannet. Forholdene er svært vanskelige og i en krigssone er det en utfordring å bevege seg på taket, men målet er å ferdigstille arbeidet så snart som mulig og innen de nærmeste dagene.

21.03.2024: På under 24 timer har donasjoner fra privatpersoner gitt over 12 000 kroner. (Vilt bra!) Første donasjon fra bedrifter/virksomheter tikker inn: Tekna støtter #ingeniørdugnad for Gaza med kr 16 000,- siden vi i dag har bikket 16 000 studenter som er fremtiden til Tekna og vi vil være med å bygge fremtiden i Gaza.

20.03.2024: Oppstart av #ingeniørdugnad for Gaza

19.03.2024: Vår gode samarbeidspartner Field Ready Turkiye (FR-T) er, gjennom sitt ingeniørnettverk i kontakt med en nabolagskomite (Community comittee) nord i Gaza by. Nabolagskomiteen er et uformelt organ som består av både folk hjemmehørende i området og internflyktninger. De spiller en avgjørende rolle for å fasilitere samarbeid og få på plass effektive og inkluderende løsninger på den kritiske vannmangelen.

FR-T og den lokale komiteen melder at det fremdeles er mulig å få tak i noe utstyr lokalt for å reparere brønner som er ødelagt og installere vannpumpesystemer drevet av solceller. Kompetansen til reparasjon og installasjon finnes lokalt, og FR-T vil bistå når støtte trengs.

Første delmål for denne konkrete innsatsen er å sikre rundt 3000 mennesker tilgang til rent drikkevann.

Samarbeid i ingeniørnettverk – Gaza/Tyrkia/Norge
Ingeniører Uten Grenser har i flere år samarbeidet med de dyktige ingeniørene i Field Ready Turkiye (FR-T). Deres ekspertiseområde er ingeniørfaglige løsninger for reparasjon og langsiktig forbedringer av infrastruktur i krigs- og katastrofeområder. Vi samarbeider med FR-T i innovasjonsprosjektene Waste for Warmth. og Safe Drinking Water in Northwest Syria. Når FR-T i nært samarbeid med lokale på Gaza har funnet muligheter til å hjelpe, så blir IUG Norge med på dette. Vi inviterer nå alle som kan til å være med på #ingeniørdugnad for Gaza.

Del:
Powered by Cornerstone