Innsats på Gaza
Ødeleggelsene av livsviktig infrastruktur på Gaza har nå pågått i over et år. Situasjonen for sivile er hjerteskjærende. Samtidig er det svært krevende å få inn humanitær hjelp til alle som er rammet av den brutale krigføringen vi alle er vitne til. Behovene er mildt sagt enorme. Sammen med vårt nettverk av ingeniører og teknisk kyndige i Field Ready Turkiye og på bakken i Gaza, kan vi bidra – og våren 2024 startet vi #ingeniørdugnad for Gaza.
Behovene både på kort og lang sikt er enorme, og vil kreve mye av verdenssamfunnet. De store humanitære organisasjonene gjør et uvurderlig arbeid. Som del av en koalisjon av mindre organisasjoner med høy teknisk kompetanse og sterk lokal tilhørighet, ønsker vi å bidra der vi kan gjøre mest nytte.
Generalsekretær Marianne Nilsen Sturmair
Støtte til lokal innsats for drikkevann og strøm på Gaza
Innsamlede midler fra ingeniørdugnaden har så langt sørget for:
- Drikkevann i nord Gaza gjennom solcelledrevne vannsystemer
- Strøm for lys og lading i telt for internfordrevne mennesker i Nuseirat flyktningeleir. Solcelleanlegget sikrer også drift av en klinikk for akutt tannhelsebehandling i et av teltene, samt strøm til kjøling av diabetes-medisin.
- Etablering og drift av ‘Gaza Innovation Hub’ i Deir al-Balah som, med strøm, nett og digitalt utstyr gjør det mulig for frilansere å gjenoppta jobben og skaffe inntekter til seg og sin familie, midt i krigens grusomheter.
Kostnadsøkning i krig og lokal «know-how»
Initiativ for å styrke eksiterende innsatser samt sikre flere mennesker drikkevann er under planlegging. Bestemmende for innsatsen er tilgangen på økonomiske midler i en krigssituasjon der kostnadene på absolutt alt stiger, og det er vanskelig å få tak i nødvendig utstyr. Vårt nettverk av ingeniører og teknisk kyndige på bakken i Gaza, har know-how’en til å skaffe tilgjengelig utstyr – og i nært samarbeid med lokale organisasjoner og sivilbefolkningen - finne ut hvordan teknisk innsats kommer best til nytte.
Alle innsamlede midler går uavkortet til innsatsen på bakken. Ingeniører Uten Grenser tar ingen administrasjonskostnader for #ingeniørdugnad.
Jumpstarting Hope in Gaza
Ingeniører Uten Grenser Norge er også tilsluttet det israelsk-palestinske initiativet ‘Jumpstarting Hope in Gaza’. Koalisjon består av flere organisasjoner og bedrifter som jobber for å få på plass desentraliserte løsninger for vann og strøm, husly og nødhjelp på Gazastripen.
Varm takk for alle #ingeniørdugnad-bidrag!
Per november 2024 har flere privatpersoner, bursdagsspleiser og selskaper bidratt til #ingeniørdugnad. Varm takk til alle - ikke minst til NITO, Multiconsult, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Solenergiklyngen, Tekna og Asplan Viak - for viktig støtte!