Hjem/Aktuelt/Webinarer/Ingeniører Uten Grenser fyller 10 år!

Ingeniører Uten Grenser fyller 10 år!

Det har gått hele 10 år siden en gruppe engasjerte ingeniører, med god hjelp og støtte fra NITO og Tekna samlet seg til et Stiftelsesmøte og grunnla Ingeniører Uten Grenser Norge.

En av deltakerne på Stiftelsesmøte var Emanuel Rygg. Han var med på å dra det hele i gang, og har siden innehatt flere verv og sittet i IUGs Hovedstyre.

Jeg har reist mye utenlands og lærte at mange behov kan løses med riktig kompetanse. Jeg lærte også at Norge var en av få land som enda ikke hadde en Ingeniører Uten Grenser -organisasjon, og tenkte derfor at jeg kunne investere min erfaring fra studentorganisasjons-arbeid inn i å få på plass en nasjonal bistandsorganisasjon. Dette var en veldig givende prosess da jeg møtte mange mennesker som hadde lignende tanker og kunne bidra på ulike måter, før, under og etter etablering, forteller Emanuel. 

 

Ingeniører Uten Grenser fyller 10 år!

I flere år var IUG en frivillig drevet organisasjon, og det har vært lagt ned en enorm innsats og vært mange spennende oppdrag på veien! Vårt aller første oppdrag var for et vannrenseanlegg sammen med Kirkens Nødhjelp i Irak i 2011. Siden den gang har vi vokst til en profesjonell bistandsaktør med 9 lokalavdelinger, et aktivt Fagutvalg, 4 ansatte og nærmere 1000 medlemmer.

 

IUG Norges første oppdrag i Irak 2011

IUGs aller første oppdrag ble gjennomført for 10 år siden! Teamet hadde utreise i februar 2011, og oppdraget var et samarbeid med Kirkens Nødhjelp i de sørlige deler av Irak.

Les mer

 

For å øke engasjementet for, og kunnskapen om bærekraftig bistandsarbeid, lanserte IUG konseptet Master med Mening, som i dag tilbys i samarbeid med våre studentavdelinger. Her får ingeniørstudenter mulighet til å bidra med praktisk fagkunnskap fra sitt studium i samfunnsrelaterte problemstillinger. En av våre første Master med Mening tok sted i Bhutan i 2015.

Ler mer her

 

IUG har i flere år samarbeidet med FN’s høykommisær for flyktninger i en serie med prosjekter innen plastgjenvinning, for å sikre bedre helse og tryggere levestandarder for mennesker som er bosatt i flyktningleirer. Arbeidet fortsetter sammen med NGI til tross for reiserestriksjoner:

I 2020 startet IUG opp det humanitære innovasjonsprosjektet Waste for Warmth, hvor vi sammen med internasjonale partnere skal utvikle en metode for å vinterisolere flyktningetelt. Isolasjonsmateriale fremstilles av resirkulert plast ved hjelp av Polyfloss-teknologi, en prosess som ligner sukkerspinnsproduksjon. Ved å resirkulere plastavfall lokalt skal vi utvikle isolasjonsprodukter for varmere og tryggere telt i flyktningeleirer, samtidig som det skapes arbeidsplasser for mennesker på flukt.

I skrivende stund er vi i gang med de første testene av isolasjonsprodukter i telt, i første omgang uten beboere, utenfor Teknisk Museum i Oslo, og venter spent på resultater som vil gi grunnlag for videre produktutvikling.

Ingeniører Uten Grenser fyller 10 år!

IUGs arbeid spenner over flere fagområder og vi har gjennom årene jobbet i mer enn 30 land og flere hundre ingeniører og studenter har bidratt med sin kompetanse og erfaring inn i oppdrag og prosjekter for å gjøre en forskjell i menneskers hverdag. I 2020 bidro 50 frivillige på 22 oppdrag, og vi oppfordrer alle til å følge med på våre oppdateringer med jevne mellomrom for informasjon om oppdrag, utlysninger og artikler.

 

Bli medlem i IUG?

Ønsker du å bidra til et av våre prosjekter, eller ønsker et frivillig verv i vår organisasjon? Som medlem i IUG får du alltid tilsendt siste nytt direkte på epost.

Bli medlem

 

I IUG jobber vi hver dag for en bedre hverdag for mennesker som lever i sårbare områder. Mye er gjort, men mye gjenstår  – flere millioner mennesker lever fortsatt i ekstrem fattigdom, en av fem jenter får ikke gå på skole, og 780 millioner mennesker mangler tilgang til rent vann. Vi mener tilgang til kunnskap og teknologi er vesentlig for å oppnå FNs bærekraftsmål om å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene.

I 10 år har vi gjennom teknologi og ingeniørkompetanse jobbet mot FNs bærekraftsmål for en bærekraftig og rettferdig verden. Vi ønsker å rette en stor og varm takk til alle medlemmer, frivillige, partnere, samarbeidsorganisasjoner og ansatte som har vært med og er med på å gjøre en forskjell!

Vi er stolte av å være en medlemsorganisasjon av ingeniører, som velger å bruke sin kompetanse og tid til å gjøre verden til et litt bedre sted.

 

Gratulerer med dagen til dere alle!

 

Powered by Cornerstone